Hajdinakása mézzel és reszelt almával

Hajdinakása mézzel és reszelt almával

Nem titok, hogy mióta megházasodtam, azóta multikulturális családban élek. Gyakran a vacsorabeszélgetések alkalmával, a magyar mellett, az orosz és az ukrán is társalgási nyelv nálunk. Mivel a férjem anyukája ukrán származású, ezért a ’’grecska’’, azaz hajdina, szinte mindennapos étel a családunkban. Sósan, borsosan, csípősen, édesen… Mindenkor és mindenhogyan. Viszont hiába mondta eddig Natasa (Edvin anyukája), hogy próbáljam ki édesen, valahogy nem tudtam elképzelni milyen lehet.
Ezen a hétvégén kísérleteztem. Víz helyett, tejben főztem, só helyett, mézet tettem bele.
Mivel mi imádjuk a hajdina, kellemes, érdekes, kicsit füstös ízét, ezért amit készítettem, az mind elfogyott. Nem beszélve arról, hogy a világ egyik legegészségesebb gyógynövényeként számon tartott, a gabonafélék családjába tartozó növényről beszélünk.

1. Lépés

A hajdinát alaposan leöblítjük tiszta vízzel, majd egy edénybe feltesszük főni a mandulatejben. Megvárjuk míg felforr, hozzáadjuk a nyírfacukrot és azután letakarjuk fedővel, majd gyöngyözve forraljuk további 30 percet. Ha megfőtt, fedő alatt hagyva pihentetjük még 10 percet, majd megsózzuk.

2. Lépés

Tálaláskor, adagonként 2 evőkanál natúr joghurttal, 2 evőkanál mézzel és reszelt almával tálaljuk.

Elkészítés

Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 10 perc
Mennyiség: 3-4 adag

Hozzávalók

 • 1 bögre hajdina
 • 2,5 bögre mandulatej
 • 2 ek. nyírfacukor
 • 1 csipet só
 • 2 ek. méz
 • 2 ek. natúr joghurt
 • ½ reszelt alma

Lépésről - lépésre

 1. A hajdinát alaposan leöblítjük tiszta vízzel, majd egy edénybe feltesszük főni a mandulatejben. Megvárjuk, míg felforr, hozzáadjuk a nyírfacukrot és azután letakarjuk fedővel, majd gyöngyözve forraljuk további 30 percet. Ha megfőtt, fedő alatt hagyva pihentetjük még 10 percet, majd megsózzuk.
 2. Tálaláskor, adagonként 2 evőkanál natúr joghurttal, 2 evőkanál mézzel és reszelt almával tálaljuk.

Nincs még hozzászólás a(z) "Hajdinakása mézzel és reszelt almával"

  Írj nekem!