Pezsgős-rozmaringos eperlekvár

Pezsgős-rozmaringos eperlekvár

Tudom, tudom… Ahhoz, hogy finom és hosszú ideig eltartható lekvárt készítsünk, sok cukrot, tartósítószert kell bele tenni és órákig kell főzni…. Vagy mégsem?!

rsz_hangulatkep2

Képzeljétek, van egy jó hírem. 15 perc alatt, minden tartósítás és cukor nélkül is isteni és hosszú életű lekvárt lehet készíteni. Ráadásul idén az eperlekvárt megbolondítottam egy kis rozmaringgal és pezsgővel.

neked_terem

Ha eddig elképzelted, hogy milyen körülményes egy lekvárkészítés, akkor adj neki egy próbát és meglátod, hogy nagyon egyszerű. Jó befőzést! 🙂

Köszönet a Neked Terem cégnek a zamatos eperért és az illatos rozmaringért.

Elkészítés

Elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség: 3 db közepes nagyságú befőttes üveg lekvár és 0,5 liter eperszörp

Hozzávalók

 • 2000 g eper, mosva, szárát levágva, negyedelve
 • 400 g eritrit
 • 1 dl pezsgő
 • 1 szál rozmaring
 • 1 db fél citrom leve
 • 3 db jól záródó csavaros tetejű befőttesüveg

Lépésről - lépésre

 1. Egy nagyobb edényben vizet forralunk, majd beletesszük a befőttes üvegeket és a csavaros tetejüket. 15 percig forraljuk. Ha elkészültünk vele, akkor egy kifogó segítségével egy tiszta konyharuhára tesszük őket fejjel lefelé úgy, hogy kézzel nem érünk az üvegekhez. Megvárjuk, míg maguktól megszáradnak.
 2. Az epret megmossuk, szárát levágjuk és felnegyedeljük, majd egy lábosba tesszük és hozzáadjuk a pezsgőt, eritritet, citromlevet és a rozmaring szálat.
 3. Forrás után 15 percig közepes lángon főzzük, folytonos kevergetés mellett. Időközben krumplinyomóval kicsit összenyomjuk az epreket. 15 perc után kivesszük a rozmaring szálat.
 4. A többlet folyadékot szitán keresztül átszűrjük és félre tesszük.
 5. A megmaradt eperlekvár felét beletesszük konyhai aprítógépbe, és krémesre törjük, míg a másik felét darabosan hagyjuk. Összekeverjük a kétféle állagú eperlekvárt. Megint felforraljuk, de csak azért, hogy forrón tölthessük az üvegekbe.
 6. Sterilizált üvegekbe kanalazzuk a kész, forró lekvárt. Tegyük annyira tele, amennyire csak tudjuk. Az üveget lezárjuk, majd azonnal fordítsuk fejre. Így légmentesen záródnak az üvegek és hosszú ideig eláll benne az eperdzsem. Ezután újságpapírba csomagoljuk őket és dunsztban hagyjuk kihűlni. ( Én egy fonott kosarat kibéleltem takaróval és oda tettem a becsomagolt befőttes üvegeket.)

Tipp:

1. Ha tehetjük, akkor csavaros tetejű, jól záródó üvegeket használjunk a lekvár tárolására. 2. A megmaradt léből epres limonádét lehet készíteni.

Nincs még hozzászólás a(z) "Pezsgős-rozmaringos eperlekvár"

  Írj nekem!