Pezsgős-rozmaringos eperlekvár

Tudom, tudom… Ahhoz, hogy finom és hosszú ideig eltartható lekvárt készítsünk, sok cukrot, tartósítószert kell bele tenni és órákig kell főzni…. Vagy mégsem?!

rsz_hangulatkep2

Képzeljétek, van egy jó hírem. 15 perc alatt, minden tartósítás és cukor nélkül is isteni és hosszú életű lekvárt lehet készíteni. Ráadásul idén az eperlekvárt megbolondítottam egy kis rozmaringgal és pezsgővel.

neked_terem

Ha eddig elképzelted, hogy milyen körülményes egy lekvárkészítés, akkor adj neki egy próbát és meglátod, hogy nagyon egyszerű. Jó befőzést! 🙂

1. Lépés

Egy nagyobb edényben vizet forralunk, majd beletesszük a befőttes üvegeket és a csavaros tetejüket. 15 percig forraljuk. Ha elkészültünk vele, akkor egy kifogó segítségével egy tiszta konyharuhára tesszük őket fejjel lefelé úgy, hogy kézzel nem érünk az üvegekhez. Megvárjuk, míg maguktól megszáradnak.

2. Lépés

Az epret megmossuk, szárát levágjuk és felnegyedeljük, majd egy lábosba tesszük és hozzáadjuk a pezsgőt, eritritet, citromlevet és a rozmaring szálat.

3. Lépés

Forrás után 15 percig közepes lángon főzzük, folytonos kevergetés mellett. Időközben krumplinyomóval kicsit összenyomjuk az epreket. 15 perc után kivesszük a rozmaring szálat.

4. Lépés

A többlet folyadékot szitán keresztül átszűrjük és félre tesszük.

5. Lépés

A megmaradt eperlekvár felét beletesszük konyhai aprítógépbe, és krémesre törjük, míg a másik felét darabosan hagyjuk. Összekeverjük a kétféle állagú eperlekvárt. Megint felforraljuk, de csak azért, hogy forrón tölthessük az üvegekbe.

6. Lépés

Sterilizált üvegekbe kanalazzuk a kész, forró lekvárt. Tegyük annyira tele, amennyire csak tudjuk. Az üveget lezárjuk, majd azonnal fordítsuk fejre. Így légmentesen záródnak az üvegek és hosszú ideig eláll benne az eperdzsem. Ezután újságpapírba csomagoljuk őket és dunsztban hagyjuk kihűlni. ( Én egy fonott kosarat kibéleltem takaróval és oda tettem a becsomagolt befőttes üvegeket.)

Tipp:

 1. Ha tehetjük, akkor csavaros tetejű, jól záródó üvegeket használjunk a lekvár tárolására.
 2. A megmaradt léből epres limonádét lehet készíteni.

Megjegyzés:

 1. Mindig friss, hibátlan gyümölcsből dolgozzunk, mert akkor tovább el tud állni a lekvár.
 2. Szezon végén érdemes befőzni, mert akkor édesebbek, zamatosabbak a gyümölcsök.
 3. Ha eléggé érett a gyümölcs, akkor egyáltalán nem kell cukrot hozzáadni hozzá, ugyanis, ahogy a befőttes üvegben áll, időarányosan édesedik a lekvár.
 4. Felbontás után viszont hamar romlanak, hiszen semmilyen tartósítószer nincs bennük. Éppen ezért érdemes sok apró dzsemes üveget használni, hogy felbontás után el is fogyjon.
 5. A lekvár időtállósága nem a cukor és a tartósítószer mennyiségén múlik, hanem, hogy megfelelően fertőtlenítettük-e az üvegeket illetve, hogy a kész lekvárokat sikerült-e légmentesen lezárni. Szóval nyugodtan kihagyhatjuk a tartósítószert és a cukrot!

Köszönet a Neked Terem cégnek a zamatos eperért és az illatos rozmaringért.

Elkészítés

Elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség: 3 db közepes nagyságú befőttes üveg lekvár és 0,5 liter eperszörp

Hozzávalók

 • 2000 g eper, mosva, szárát levágva, negyedelve
 • 400 g eritrit
 • 1 dl pezsgő
 • 1 szál rozmaring
 • 1 db fél citrom leve
 • 3 db jól záródó csavaros tetejű befőttesüveg

Lépésről - lépésre

 1. Egy nagyobb edényben vizet forralunk, majd beletesszük a befőttes üvegeket és a csavaros tetejüket. 15 percig forraljuk. Ha elkészültünk vele, akkor egy kifogó segítségével egy tiszta konyharuhára tesszük őket fejjel lefelé úgy, hogy kézzel nem érünk az üvegekhez. Megvárjuk, míg maguktól megszáradnak.
 2. Az epret megmossuk, szárát levágjuk és felnegyedeljük, majd egy lábosba tesszük és hozzáadjuk a pezsgőt, eritritet, citromlevet és a rozmaring szálat.
 3. Forrás után 15 percig közepes lángon főzzük, folytonos kevergetés mellett. Időközben krumplinyomóval kicsit összenyomjuk az epreket. 15 perc után kivesszük a rozmaring szálat.
 4. A többlet folyadékot szitán keresztül átszűrjük és félre tesszük.
 5. A megmaradt eperlekvár felét beletesszük konyhai aprítógépbe, és krémesre törjük, míg a másik felét darabosan hagyjuk. Összekeverjük a kétféle állagú eperlekvárt. Megint felforraljuk, de csak azért, hogy forrón tölthessük az üvegekbe.
 6. Sterilizált üvegekbe kanalazzuk a kész, forró lekvárt. Tegyük annyira tele, amennyire csak tudjuk. Az üveget lezárjuk, majd azonnal fordítsuk fejre. Így légmentesen záródnak az üvegek és hosszú ideig eláll benne az eperdzsem. Ezután újságpapírba csomagoljuk őket és dunsztban hagyjuk kihűlni. ( Én egy fonott kosarat kibéleltem takaróval és oda tettem a becsomagolt befőttes üvegeket.)

Tipp:

1. Ha tehetjük, akkor csavaros tetejű, jól záródó üvegeket használjunk a lekvár tárolására. 2. A megmaradt léből epres limonádét lehet készíteni.

Nincs még hozzászólás a(z) "Pezsgős-rozmaringos eperlekvár"

  Írj nekem!

  Ha szeretnél elsőként értesülni legújabb receptjeimről, konyhai tippjeimről iratkozz fel hírlevelemre!