Bolgheri és San Gimignano

Bolgheri és San Gimignano

Toszkáni felfedezésem következő állomása Bolgheri volt. Ez a kis „ékszerdoboz” többek között arról híres, hogy itt készül az igazi sassicaia, ami a világ legdrágább borainak egyike.

Bolgheri utcácskáin sétálva rövid időn belül rátaláltunk egy, a magyaroknak is sokatmondó helyre, a Zwack család tulajdonában lévő kávézóra. Körbenézve a hely telis-tele volt a híres család képeivel. Miután megittuk az isteni kávénkat és felfrissültünk, kerestünk valamit, ami az érdeklődésemet még inkább felkeltette…

Mi lehetett volna más, mint az olívaolaj?!

Fonte di Fianóban meglátogattuk Simone-t és Paolót, azt a testvérpárt, akik a Gambero Rossónál az év termelői díját nyerték olívaolaj készítésben. Sokan úgy tudják, hogy többféle olajbogyó létezik, de valójában csupán a zöld. A boltokban kapható olívabogyó attól kapja ébenfekete színét, hogy szüretkor a zöld bogyót tovább hagyják érni a fán, így az befeketedik. Megmondom őszintén, hogy otthon én is sokat főzök olívaolajjal, de azt nem gondoltam volna, hogy mennyi minden befolyásolja egy-egy üveg tartalmának színét, ízét és minőségét. Ugyanis nem mindegy az olajbogyó fajtája, a talaj minősége, az éghajlat és még a szüret ideje sem. Sok mindent hallottam, de végre elérkeztünk a kedvenc részemhez a tényleges kóstoláshoz. 5-féle olajat kóstoltunk és így, hogy egymás után volt alkalmam többféle változatot megízlelni, én is éreztem, hogy ízben hatalmas különbség van az egyes olajok között. A kóstolás és az olajfák közötti séta teljesen elvarázsolt. Az olajfaliget után egy kis városi sétára vágytunk.


Következő állomásunk a középkori Manhattanbe, San Gimignanóba vezetett, ami nem más, mint a felhőkarcolók városa. Útközben megálltunk Pontederában, a Vespa múzeumban, ahol megnéztem a Római vakációban is feltűnő kis járművet, amin Audrey Hepburn is utazott Gregory Peck társaságában. Ez a kétkerekű, aminek külön múzeumot álmodtak, a neves divattervezőket (például Giorgio Armanit) is megihlette.

Rendesen elfáradtunk a napunk végére, de a toszkán kalandozásnak itt még nincsen vége! Maradunk pár napot és alig várom, hogy a rengeteg élményt amit szerezek, megoszthassam veletek!

Teljes cikk: www.life.hu

Nincs még hozzászólás a(z) "Bolgheri és San Gimignano"

    Írj nekem!