Omlós sültcsirke, zsenge zöldségágyon

Omlós sültcsirke, zsenge zöldségágyon

Kívül mézes, ropogós bőr, belül pedig porhanyós hús jellemzi ezt a pompás egészben sült csirkét, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni. Köretnek zsenge zöldségekkel tálaljuk, amik tökéletesen kiegészítik ezt a fogást. Nem utolsó sorban pedig a karácsonyi menü egyik éke lehet.

Elkészítés

Hozzávalók

  • 1 egész csirke (belsőségek és nyak nélkül)
  • 20 dkg vaj
  • friss rozmaring
  • friss kakukkfű
  • 10 dkg ceruzabab
  • 10 dkg cukorborsó
  • 1 narancs
  • 1 citrom
  • 3 fej fokhagyma
  • 1 dl fehérborecet
  • 2 db salotta hagyma
  • 1 kg apró burgonya (sárga és lila)
  • olívaolaj
  • 3-4 ek. méz
  • 4-5 ek. szójaszósz
  • 1 m kötöző spárga
  • só,bors

Lépésről - lépésre

  1. A csirkét megtisztítjuk.
  2. Felhevítünk egy lábast és a vaj felét felolvasztjuk benne.
  3. A csirkét megsózzuk kívül és belül, borsozzuk, majd a csirke bőrén kis réseket vágunk amikbe kis vaj darabokat illetve fokhagymákat teszünk a bőre alá.
  4. Cikkekre vágjuk a narancsokat, majd a csirkébe töltjük a fokhagymával, a rozmaringgal és a kakukkfűvel együtt. Összekötjük. A felolvasztott vajjal bekenjük az egész csirkét, majd újra sózzuk, borsozzuk és mellé helyezünk egy félbevágott citromot. 180 fokon sütjük 1 órát, majd megkenjük mézzel, szójaszósszal és addig sütjük, amíg megpirul.
  5. A körethez megtisztítjuk ceruzababot, a burgonyákat sós vízben megfőzzük és lehűtjük. A babot és a borsót blanchirozzuk vagyis 1-2 percre forrásban lévő vízbe helyezzük, aztán pedig jeges vízben áztatjuk.
  6. A salátához: a fehérborecethez hozzáadjuk az apróra vágott salotta hagymát, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük olívaolajjal, majd óvatosan összeforgatjuk a csíkokra vágott krumplival és a többi zöldséggel. Egy nagyobb tálra öntjük a salátát, ráhelyezzük a csirkét, eltávolítjuk a kötöző fonalat.

Nincs még hozzászólás a(z) "Omlós sültcsirke, zsenge zöldségágyon"

    Írj nekem!