Fűszeres-Vaníliás Almáspite

Fűszeres-Vaníliás Almáspite

szerző adrienn.marton    ,   

november 23, 2017

Hozzávalók

10 dkg mandulaliszt

10 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt

10 rozsliszt

10 dkg eritrit

18 dkg vaj

2 evőkanál natúr joghurt

1 csipet só

1 darab tojás sárgája

1 darab citrom reszelt héja

Vaníliás-almás töltelék:

1,5 csomag vaníliás pudingpor

1 kg alma meghámozva, vékony szeletekre vágva

őrölt fahéj, őrölt kardamom( ízlés szerint)

4 evőkanál eritrit

1 vaníliarúd kikapart magjai

2 dl tej

1 teáskanál citromlé

Díszítéshez:

5 dkg mandulaliszt

5 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt

5 rozsliszt

5 dkg eritrit

9 dkg vaj

fél csipet só

1 evőkanál natúr joghurt

1 darab tojás sárgája+ 1 db tojás sárgája a kenéshez

1/2 citrom reszelt héja

Elkészítés

1A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat felhasználás előtt a mélyhűtőbe tesszük 30 percre. A liszteket egybekeverjük sóval, eritrittel és a citrom reszelt héjával. Belereszeljük egy sajtreszelő segítségével a hideg vajat, majd összedolgozzuk a lisztes keverékkel (Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg, de a tészta egybe álljon.) Mehet hozzá a tojássárgája, a joghurt. Ha a tészta még így is túl száraz, adjunk hozzá kevés hideg vizet.

2A kész tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük min. 30 percre.

3Elkészítjük az almás tölteléket: Egy felhevített serpenyőben, kevés vajon megfonnyasztjuk az almát. Fűszerezzük fahéjjal és kardamommal ízlés szerint. Hozzáadjuk a citrom levét és az eritritet is. A pudingport keverjük csomómentesre a (2dl) tejjel egy tálban, majd öntsük rá az almákra. Addig kevergessük, amíg a puding be nem sűrűsödik. (Ha túl sűrű lenne, adjunk még hozzá (1 dl) tejet). FONTOS! Ne maradjon híg. Ha elkészült, megvárjuk amíg lehűl a töltelék!

4A tésztát kivesszük a hűtőből, 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, két sütőpapírlap között. A kinyújtott tésztával kibéleljük az előre kivajazott piteformát. Majd ráhelyezünk egy sütőpapírt és megszórjuk nehezékkel. (Ehhez használhatunk babot, vagy akár lencsét.) A tészta alapot 5-6 percig sütjük 180 fokon, majd a nehezéket eltávolítva szintén 5-6 percig sütjük 170 fokon.

5A pitét kivesszük a sütőből, majd beleöntjük a lehűtött vaníliás-almás tölteléket.

6A díszítés alapanyagait tésztává gyúrjuk. (lásd: 1. lépés)

7Kinyújtjuk, majd csillag formákat szaggatunk belőle. Ráhelyezzük a pite tetejére, úgy, hogy a csillagok fedjék egymást.

8A tojás sárgáját elkeverjük, majd megkenjük vele a pite tetejét, szélét.

9A pitét sütőbe tesszük újabb 180 fokra 40-45 percre. Ha jobban barnul a pite széle, egy alufólia segítségével takarjuk le ezeket a részeket, nehogy megégjen.

10Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és várjuk meg, amíg kihűl. Poreritrittel díszíthetjük.

00:00

0 Értékelések