Tejszínes trikolor burgonya gratin

Tejszínes trikolor burgonya gratin

szerző adrienn.marton  ,   ,

szeptember 24, 2017

Hozzávalók

1-2 dl tej

friss kakukkfű

2 gerezd fokhagyma

1 darab édesburgonya

2 darab burgonya

5 darab lilaburgonya

2-3 dl zsíros tejszín

8-10 dkg vaj

só,bors

zsemlemorzsa

szerecsendió

15 dkg gouda vagy trappista sajt

Az öntet salátához:

1 fej szívsaláta

5 dkg szárazkolbász

5-10 dkg bacon

1 evőkanál fehérborecet

1 evőkanál cukor

Elkészítés

1A burgonyákat sós vízben megfőzzük, majd a burgonyákat megszabadítjuk a héjuktól és mindegyiket karikákra szeleteljük.

2Egy tálban elkeverjük a tejszínt kevés sóval, egy kis reszelt szerecsendióval, valamint fokhagymával, friss kakukkfűvel és borssal.

3Egy tűzálló tálat bekenünk fokhagymával és ezután vajjal, majd meghintjük zsemlemorzsával. Ezt követően, körberakjuk a burgonyaszeletekkel úgy, hogy csak félig fedjék egymást, meglocsoljuk a tejszínes öntettel és addig folytatjuk a burgonyák rétegezését, amíg a tál tetejéig nem jutunk. A burgonyák tetejét megszórjuk frissen reszelt sajttal és 180 fokon aranybarnára sütjük.

4A salátához csíkokra szeleteljük a bacont, a kolbászt pedig apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben megpirítjuk őket. A legvégén megszórjuk egy kevés cukorral és pici fehérborecetet öntünk rá. A szívsalátát cikkekre vágjuk, és még melegen rákanalazzuk a pirított bacont és kolbászt. Ha kellő képpen kihűlt a gratinunk, felszeleteljük és ezzel a finom salátával tálaljuk.

00:00

0 Értékelések