Marton Adrienn: ilyen egy igazi hagyományos karácsonyi menüsor

Marton Adrienn: ilyen egy igazi hagyományos karácsonyi menüsor

A tökéletes karácsonyi menü szerintem mindenkinek mást jelent, de azért itthon is megvannak azok a hagyományok vagy éppen aktuális trendek, amelyek alapján összeállítjuk az ünnepi asztal ételeit. Készítettem Nektek egy listát arról szerintem melyek a legtrendibb karácsonyi fogások és hoztam is pár különleges receptet, amiből inspirálódhattok az ünnepekkor.

Kezdjük a levesekkel. Számomra halászlé nélkül elképzelhetetlen az ünnepi asztal, így a jól bevált receptemet idén is elkészítem a családom legnagyobb örömére.

Mostanság azonban egyre divatosabb valami különleges levessel is előrukkolni. A céklás, a gesztenyés vagy éppen a narancsos krémlevesek is felbukkannak már az ünnepi menük sorában, hiszen az alapanyagok és a fűszerek is abszolút visszaadják a karácsony meleg és szeretetteljes hangulatát.

A főételek tekintetében a hagyományosnak számító hal, kacsa vagy éppen egy szaftos töltött káposzta a legelterjedtebb fogások itthon és bizony mindenkinek megvan a féltve őrzött receptje ezekhez az ételekhez. A tradicionális fogások mellett én rendhagyó módon bárányt is szoktam készíteni ilyenkor, az ünnepi jellegét a narancsos-almás máz adja meg. A családom egyik kedvence lett az évek során, így mostanra a szokásos menü nélkülözhetetlen részévé vált.

  Recept: https://martonadrienn.hu/recept/rozmaringos-sult-barany-narancsos-alma-balsamico-mustaros-mazzal/

A köretek szerintem a legváltozatosabban elkészíthető részei az ünnepi ételeknek. Lehetnek könnyedek, laktatóak, fűszeresek, krémesek vagy éppen ropogósak. A legnépszerűbbek persze a krumpliból készült variációk, de a rizsből vagy éppen zöldségekből készített fogások is egyre elterjedtebbek. Nálunk is a burgonya az abszolút befutó, ám egyik évben kísérletezésképpen sütőben sült édesköményt sütöttem parmezánforgáccsal a kacsa mellé. Azóta több barátunk is elkészítette a receptet és beiktatta a karácsonyi menübe, hiszen az ízvilága kifejezetten ünnepi jellegű és szuperül passzol a legtöbb húsétel mellé.

A desszert az, aminek tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. Karácsonykor mindenkinél előkerül a nagyi féltve őrzött receptkönyve, amiből a majd 100 éves süteményreceptek sem hiányozhatnak. Kislányként gyakran sütöttem együtt a nagymamámmal, így a desszertkészítés fortélyait tőle tanultam el. Az egyik kedvencem a zserbó volt, amit viszont egy kicsit újragondoltam és egészségesebb változatban készítettem el, kreatív tálalással. Így születtek meg a rénszarvas zserbók, amit a fiaim egyszerűen imádnak.


Recept: https://martonadrienn.hu/recept/renszarvas-zserbo/

Nagy kérdés szokott még lenni nálunk, hogy milyen ünnepi reggelit készítsek karácsonykor, ugyanis szeretem, ha az ebéden és vacsorán kívül a napkezdő étkezés is különleges. Sütöttem már kalácsot, banánkenyeret is, de idén úgy gondoltam a cukkinis kenyér, krémsajt bonbonnnal lesz a legjobb választás. A cukkinitől a tésztának nagyon könnyed és zamatos állaga lesz, a krémsajtos bonbonok pedig nemcsak szuperül mutatnak az asztalon, de nagyon finomak is. Az előző napi nagy lakomázás után pedig pont egy ilyen könnyű reggeli az, amire szerintem a leginkább vágyunk.


Recept: https://martonadrienn.hu/recept/karacsonyi-kremsajt-bonbon/

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181203-karacsonyi-etelek-itthon-marton-adrienn-konyhajabol-recepttel.html

Nincs még hozzászólás a(z) "Marton Adrienn: ilyen egy igazi hagyományos karácsonyi menüsor"

    Írj nekem!