Titkos kapcsolatom az orosz gasztronómiával

Titkos kapcsolatom az orosz gasztronómiával

Az orosz gasztronómia nagy kedvencem! Nem csoda. A férjem, bár Ukrajnában született, 5 éves korától Moszkvában nevelkedett, így az orosz gasztronómia meghatározó szerepet töltött be már gyerekkorától kezdve az életében. Ahogy megismertem Edvint, az én mindennapjaimba is szép lassan „beosontak” ezek a különleges ételek, amelyeknek végérvényesen a rajongója lettem.

Hatalmas családi kedvencünk a hajdina (grecska), mely gyakran használt alapanyag mind az ukrán, mind az orosz konyhában. Előszeretettel fogyasztják köretként rizs vagy krumpli helyett, így én például a csirkepaprikás mellé gyakran grecskát készítek otthon, ami szuperül passzol hozzá. Emellett édesen is nagyon finom, lekvárral vagy tejföllel összekeverve fenséges reggeli vagy desszert varázsolható belőle. A hajdina értékes vitaminforrás, nagyon magas az élelmirosttartalma, így gyógyító étrendekhez is ajánlott. Igazi szuperfood!

kép forrása: SHUTTERSTOCK

A másik ismert orosz finomság, amit nagyon gyakran készítek otthon, a blini vagy blincsiki, palacsinta vagy palacsintácska. Az utóbbi szinte tenyérnyi méretű, kaviárral és tejföllel felszolgálva pedig a karácsony vagy szilveszter elmaradhatatlan előétele.

 


Rendszeres fogás még nálunk a pelmenyi, az oroszok tortellinije. Ez egy darált hússal, hagymával töltött tészta, melyet ecettel meglocsolva, akár egy kis tejföllel tálalva fogyasztanak a leginkább.
Jól ismert levesük a borscs, ami valójában egy céklaleves, melyet zöldségekkel és marhahússal készítenek. Nagyon népszerű és nem utolsósorban finom étel, melyet az egész család imád nálunk.
Alapvetően azért is áll hozzám közel az orosz gasztronómia, mert, hasonlóan a magyarhoz, a levesek szintén fontos szerepet töltenek be a mindennapokban. Ők is előételnek tálalják és náluk is a gazdag, tartalmas levesek a jellemzőek.


Valószínűleg az ottani nagy hidegek is hozzájárultak ahhoz, hogy a forró, laktató levesek ennyire jelen vannak a konyhájukban, ugyanis Oroszországban nem ritka a téli  mínusz 25 fok körüli átlaghőmérséklet sem.

A „Marton-féle” gasztrokultúra szintén fontos eleme a halupci, az ukrán konyha töltött káposztája. Nem olyan szaftos, mint nálunk, így akár előételként is sokszor fogyasztják.

Az alma ugye nem esik messze a fájától, így ha megkérdeznéd a gyermekeinket, mi a kedvenc ételük, akkor biztosan szerepelne köztük valamilyen orosz fogás. Noel például nagyon válogatós, de szinte mindennap eszik hajdinát. A szirnyiki – ami lényegében egy túrós palacsinta – pedig mindkettejük nagy kedvence. Ezt porcukorral és tejföllel gazdagon megszórom, és szinte minden héten elkészítem nekik, annyira imádják.


Úgyhogy azt mondhatom, az orosz konyha nemcsak a szívünkhöz, de a hasunkhoz is igazán közel áll. Próbáljátok ki ti is, mert nagyon szerethető ételeik vannak.

http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181113-marton-adrienn-az-orosz-konyharol.html

Nincs még hozzászólás a(z) "Titkos kapcsolatom az orosz gasztronómiával"

    Írj nekem!