Céklás humusz friss zöldségekkel

Céklás humusz friss zöldségekkel

A csicseriborsó és a fiaim sosem éltek szimbiózisban.  Sem a színét, sem az ízét nem szerették humuszként. Próbálkoztam már az arányokat változtatni többször hátha úgy megszeretik, de mindhiába… Előző héten viszont rájöttem, hogyha megváltoztatom az ízét és a színét egyben, akkor szívesen elfogyasztják.  A cékla kicsit édeskés, a gyermekek által szerethető aromája összekeveredik a csicseriborsó harsányabb ízével, így a végeredmény egy céklás humusz, amit most már a család összes tagja szívesen fogyaszt. Mindemellett egészséges, nagyon laktató, mégsem hizlal. Tökéletes vendégváró falatok, amellett, hogy már a színei miatt önmagában “felöltözteti az asztalt”.

Elkészítés

Elkészítési idő: 15 perc
Előkészítési idő: 1,5 óra
Mennyiség: 4-5 adag

Hozzávalók

  • 2 db közepes méretű cékla
  • 1 db konzerv csicseriborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. Pödör Pisztácia olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek. citromlé
  • só, bors ízlés szerint
  • 5 db sárgarépa
  • 15 szál zöld spárga
  • 1 db kígyóuborka

Lépésről - lépésre

  1. A céklákat becsomagoljuk alufóliába, úgy, hogy előtte olíva olajjal, sóval, borssal bedörzsöljük. Sütőben, 250 fokon 1,5 óráig sütjük. A héját letisztítjuk róla, majd kockákra vágjuk.
  2. Egy edénybe beleöntjük a csicseriborsó konzerv tartalmát és hozzáadjuk a gerezd pucolt fokhagymát és a pucolt vöröshagymát. Lassú tűzön forraljuk még 1 órán keresztül.
  3. Amikor kész, a folyadékon kívül az edény tartalmát a turmixgépbe tesszük, amihez hozzáadjuk még a kocákra vágott sült céklát, a Pödör Pisztácia olajat és a citromlevet. Krémes állagúra pépesítjük. Ha nincs elég folyadék ahhoz, hogy a turmixgép alaposan szét tudja vágni a csicseriborsó keveréket, akkor öntsünk hozzá még az megmaradt léből. Ha a kívánt állagot elértük, akkor sóval, borssal ízesítjük.
  4. Eközben előkészítjük a zöldségeket. Az uborkát megmossuk és szeleteket vágunk belőle, a répát megpucoljuk. A spárgát és a répát, forró, lobogó, sós vízbe tesszük 2 percig, majd utána áthelyezzük egy hideg vízzel teli tálba, amit teleteszünk jégkockákkal.

Megjegyzés

A zöldségeknél először a forralásnak, majd a jeges vízbe való merítésnek azért van jelentősége, mert a zöldségek így ugyanolyan roppanósak maradnak, de kicsit puhábbak, míg a színük sokkal élénkebb lesz, mint nyersen.

Nincs még hozzászólás a(z) "Céklás humusz friss zöldségekkel"

    Írj nekem!