Tudtad-e? 3 izgalmas tény a sertéshúsról!

Tudtad-e? 3 izgalmas tény a sertéshúsról!

Ha hús fogyasztás, mindenki a halra na meg a szárnyasokra gondol.
Pedig a sertéshúsra nagyon is szüksége van a szervezetünknek. Tudtátok, hogy tartalmazza, az összes esszenciális aminosavat – amelyek előállítására a szervezet nem képes, azonban szüksége van a szívizomzatnak és a belső szerveknek is?

A sertéshús B1 vitaminból 5x mennyiségben többet tartalmaz, mint más húsok, és ezen kívül B2; B6 és B12 – vitaminokban is rendkívül gazdag.

És mi a helyzet a vastartalommal? Minél vörösebb a hús annál magasabb a vastartalma. A zöldségek is tartalmaznak vasat, de sokkal könnyebben felszívódik a húsban található vas. Szervezetünknek fontos, hiszen serkenti a koncentrálást és az ellenálló képességet.
Javasolnám nektek a magyar sertéshús beépítését az étrendetekbe, igen, a magyart hiszen fontos számomra az is, hogy helyi és itthoni termelők, gazdák termékeit fogyasszuk!

Ha már sertéshús, akkor megmutatom Nektek az egyik kedvenc receptemet:

SÜLT SERTÉS OLDALAS, MUSTÁROS BURGONYAPÜRÉVEL

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertés oldalas csonttal
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 dl olívaolaj
  • Sült zellerhez:
  • 100 g zellergumó, héj nélkül
  • 2 ek. olívaolaj
  • Burgonyapüréhez:
  • 0,5 dl tejszín
  • fehérbors
  • 200 g burgonya, pucolva, kis kockákra vágva
  • 50 g vaj
  • 1 ek. magos dijoni mustár

Lépésről-lépésre:

  1. Oldalas:
  2. A sütőt előmelegítjük 120 fokra. A sertés oldalast a csontok mellett darabokra vágjuk, (két csontonként) Sózzuk, borsozzuk, majd elkészítjük a pácot. Ehhez 2-3 fokhagymát megroppantunk és nagyon vékony szeletekre vágunk, majd beletesszük az olívaolajba. A páccal megkenjük az oldalast és egy tepsibe tesszük.
  3. Aláöntünk félujjnyi vizet és alufóliával letakarjuk. 120 fokos sütőben 5 órán keresztül sütjük. Óránként érdemes átforgatni az oldalast. Ha megsült, levesszük róla az alufóliát és további 220 fokon addig sütjük, míg meg nem pirul a teteje. Fogyasztás előtt min. Negyed órát pihentessük.
  4. Mustáros burgonyapüré, sült zellerrel:
  5. A burgonyakockákat és a zellert, külön edényben megfőzzük. A kész burgonyához hozzáadjuk a vajat és a mustárt, majd pürésítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha krémesebb burgonyapürét szeretnénk, adjunk hozzá még 0,5 dl tejszínt. A megfőtt zellert cikkekre vágjuk, majd forró serpenyőben megpirítjuk az oldalait.

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft és az Agrárminisztérium támogatásával.

Nincs még hozzászólás a(z) "Tudtad-e? 3 izgalmas tény a sertéshúsról!"

    Írj nekem!