Meggyes-túrós fonott kalács

Meggyes-túrós fonott kalács

Hozzávalók:

  • Tészta:
  • 500 g liszt
  • 50 g margarin
  • 50 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 5 g só
  • 250 ml tej
  • 2 tojássárgája
  • Töltelék:
  • 25 dkg túró
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál búzadara
  • 30 dkg fagyasztott meggy (vagy lecsepegtetett befőtt)

Lépésről-lépésre:

  1. A porcukor és a tej 1/3-át az élesztővel egy kisebb tálba kikeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amíg egy tejfölhöz hasonló állagot kapunk. Liszttel meghintjük a tetejét, konyharuhával lefedjük és 50 fokon előmelegített sütőajtóra tesszük, körülbelül 5 percre, amíg a kovász megemelkedik.
  2. A fennmaradó lisztbe a sót, a porcukor 2/3-át és a margarint tesszük, amikor a kovász megemelkedett, beleöntjük – majd tojás sárgákkal, a maradék tejjel homogén állagúvá gyúrjuk össze. A tésztát egy körbelisztezett tálba tesszük, liszttel meghintjük a tetejét, lefedjük konyharuhával, majd kb. 30 percre, az 50 fokos sütőben kelesztjük.
  3. Elkészítjük a túrós tölteléket. Összekeverjük a túrót, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, búzadarát és a meggyet –félretesszük. Miután a tészta megkelt, három részre osztjuk-, kinyújtjuk téglalap alakúra, amibe középre vékonyan a töltelék egyharmadát kanalazzuk, majd a hosszabbik oldalánál fogva szorosan felcsavarjuk. (A felcsavart tészta közepében kerül a töltelék, így nem tud kifolyni belőle). A másik kettővel ugyanígy teszünk.
  4. Amikor ezzel végeztünk, összecsípjük a három tészta végét és összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 20 percig kelesztjük a továbbra is 50 fokos sütőben. Ezután tojás fehérjével lekenjük és 40-50 percig, 180 fokos sütőben sütjük. Szúrópróbával ellenőrizzük, hogy minden része jól átsült-e.

Nincs még hozzászólás a(z) "Meggyes-túrós fonott kalács"

    Írj nekem!