Zabos Rákóczi túrós mini torta

Zabos Rákóczi túrós mini torta

Hozzávalók: (kb 10 darabhoz)

  • Zablinzer:
  • 300 g zabpehelyliszt
  • 200 g vaj
  • 100 g nyírfacukor
  • reszelt citromhéj
  • Túrókrém:
  • 250 g túró
  • 3 ek görög joghurt
  • 100 g porcukor vagy ízlés szerint nyírfacukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag expressz zselatin fix
  • Tojásfehérje hab:
  • 2 tojásfehérje
  • 125 g porcukor (nem helyettesíthető édesítővel)
  • 1 tk almaecet
  • 1 tk étkezési keményítő
  • sűrű baracklekvár (lehet cukormentes is)

Lépésről-lépésre:

  1. Az alapanyagokból omlós linzertésztát gyúrunk, majd kb. fél centi vastagságúra kinyújtjuk. Figyeljünk rá, hogy alaposan alálisztezzünk a tésztának, hogy ne ragadjon le! Egy 10 cm átmérőjű tortagyűrűvel (vagy tálalógyűrűvel) kiszaggatjuk a tésztát, és sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Sütés után fontos, hogy teljesen kihűljön.
  2. Amíg hűlnek a linzer karikák, nekilátunk a krém elkészítésének. A túrót botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadunk 3 evőkanál görög joghurtot, egy citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, a porcukrot és az instant zselatinport. A jéghideg tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd óvatos mozdulatokkal a túrókrémbe keverjük.
  3. A következő lépés a mini torták összeállítása. Első lépésként egy linzer karikát a gyűrű aljába helyezzük, majd megkenjük baracklekvárral. A túrókrémet habzsákba töltjük, majd ennek segítségével 1 – 1,2 cm vastag réteget nyomunk a lekvár rétegre. Erre egy újabb linzer karikát tesszük, megkenjük ezt is lekvárral, s újra a túrókrémmel. Ezután a mini tortát hűtőbe helyezzük, 1 órára, hogy a zselatin jó alaposan megkössön a krémben.
  4. Addig elkészítjük a tojásfehérje habot. A tojásfehérjéből robotgéppel lágy habot verünk, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, majd ezután hozzáadjuk az ecetet és a keményítőt, ezután egy percig dolgozzuk össze. Egy óra hűtés után a tortákat kivesszük a hűtőből, a gyűrűt óvatosan lehúzzuk róluk, majd a tetejére csillagcsöves habzsákból tojásfehérje habot nyomunk a külső körívre, a szabadon maradt középső részt pedig megtöltjük baracklekvárral. A tojásfehérje habot ezután óvatosan megpörköljük zsebsárkány segítségével és azonnal tálaljuk!

Nincs még hozzászólás a(z) "Zabos Rákóczi túrós mini torta"

    Írj nekem!