Zöldborsós Tokány, pirított tarhonyával

Zöldborsós Tokány, pirított tarhonyával

Hozzávalók:

  • 10 dkg császárszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 TV paprika
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1 ek. őrölt pirospaprika
  • 1 ek. friss majoranna
  • 3 szál friss petrezselyem
  • 2,5 dl víz
  • 60 dkg tarja
  • tejföl
  • 1 teáskanál rozsliszt
  • 2 marék fagyasztott zöldborsó
  • 3 db kovászos uborka
  • Tarhonyához:
  • 2 ek. olaj
  • 280 g tarhonya
  • 600 ml víz
  • 1 mokkás kanál só

Lépésről-lépésre:

  1. Lepirítjuk a felkockázott szalonnát, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát és fokhagymát. Megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot. Lehúzva a tűzről megszórjuk őrölt piros paprikával és a rozsliszttel, illetve, ha szárított fűszereket használunk, előtte dörzsöljük össze, így intenzívebb lesz az íze, illata. Felöntjük vízzel (fele mennyiséggel először) és visszatesszük főni, és hozzátesszük a kockázott tarját. 1 óráig főzzük letakart fedővel. Közben 20 percenként megnézzük, hogy kell-e után pótolni a vizet.
  2. Sűrítésnél a tejfölhöz kanalazunk egy kis szaftot, elkeverjük, majd így kerül vissza a serpenyőbe. A fagyasztott zöldborsót hagyjuk felolvadni, és ezután már csak 3 percig szükséges főzni, a legvégén a hússal együtt. Ízlés szerint felkockázott kovászos uborkát is lehet hozzátenni.
  3. Elkészítjük a Tarhonyát. Felhevített serpenyőben, kevés olajon, aranybarnára pirítjuk. Felöntjük vízzel, majd megsózzuk. Közepesnél kicsit alacsonyabb lángon, fedő alatt, néha megkeverve készre főzzük. Amikor megpuhult, én még egy kis ideig a lekapcsolt tűzhelyen szoktam hagyni. Így pergősebb lesz a tarhonya, és az esetleges megmaradt nedvességet teljesen felszívja.

Nincs még hozzászólás a(z) "Zöldborsós Tokány, pirított tarhonyával"

    Írj nekem!