2020. 11. 09.
„Tudtad-e?!” sorozatom harmadik témája a tej, melynek fogyasztása vagy éppen nem fogyasztása gyakori téma szinte minden területen.
„Tudtad-e?!” sorozatom harmadik témája a tej, melynek fogyasztása vagy éppen nem fogyasztása gyakori téma szinte minden területen.
Az állati eredetű tejek fontosságáról megoszlanak a
vélemények. Sokan imádják és sosem mondanának le róla, míg mások intolerancia,
allergia vagy éppen elvi megfontolásból nem fogyasztják.
A tej lényegében a nőstény emlősállatok tejmirigyeinek
(emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utódok táplálására szolgál
a születés utáni időszakban. A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, ló és
teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. Országonként változik, hogy melyiket
isszák. Magyarországon a tehén- illetve a kecsketej a legelterjedtebb.
A tejben sok az A, B és D vitamin, illetve magas a kalcium
tartalma is, így kedvező élettani hatásokkal bírhat a fogyasztása.
Míg régen csak házi tejet ittak, addig mára már szinte
mindenki a dobozos, UHT változatot választja. Mi a különbség a kettő között?
Házi tej
A házi tej zsírtartalma igencsak magas, 3,6 % feletti. A
lefejt tejet leszűrik, majd azonnal lehűtik és így is tárolják. Amikor
hazavisszük mindenképpen fel kell forralni és csak azután fogyasszuk. A
minőségi házi tejből aludttejet is készíthetünk, ilyenkor azonban nem kell
felforralni. A tej a tejsavbaktériumok hatására magától megalszik, ha kint
hagyjuk 1-2 napig. A tetején tejzsír, tulajdonképpen tejföl képződik, amit
utána szintén megehetünk.
UHT tej
Az UHT tej, vagyis a bolti tej az Ultra High Temperature
Treated elnevezést takarja, ami a feldolgozási eljárásra utal. A tejet néhány
másodpercre ultra magas hőmérsékletre (135°C) hevítik, majd hirtelen lehűtik és
aszeptikus (csíramentes) környezetben többrétegű kartondobozba töltik. Ez az
eljárás megakadályozza, hogy levegővel és fénnyel érintkezzen a tej. Különböző
zsírtartalmú változatok kaphatóak, és sokáig megőrzik a szavatosságukat.
A laktózintoleranciában szenvedőknek hiányzik a szervezetéből
az az emésztő enzim, ami a tejcukor és a laktóz lebontását végzi. Számukra
készülnek a laktózmentes tejek, amelyekből a tévhittel ellentétben nem kivonják
a laktózt, hanem a gyárakban egyszerűen vegyi reakcióba léptetik a laktózt egy
másik enzimmel, amitől megváltozik az összetétele, így a gyomor könnyebben
tudja megemészteni a tejet. A tejhez adott laktáz enzimek elvégzik azt a
munkát, amit a gyomor nem tud: a laktáz glükózzá és galaktózzá bontja le a
laktózt. Emiatt édesebb az íze ezeknek a tejeknek.
Növényi tejek
Sokan a növényi tejek mellett teszik le a voksukat, legtöbben
elvi megfontolásból. Ezekben az italokban is rengeteg ásványi anyag található,
így egy kiegyensúlyozott étrend részei lehetnek. Akár otthon is el tudod
készíteni, így biztosan tudod mi kerül a poharadba reggelinél.
A legegészségesebb közülük a mandula-, a zab- és a rizstej.
A mandulatej például tele van magnéziummal, vassal,
kalciummal és E-vitaminnal. Emellett magas káliumtartalmának hála jótékony
hatással van az agyra és az izmokra és segít csökkenteni a koleszterinszintet
is.
A zabtej magas rosttartalmának hála segíti az emésztést és jó
hatással van az anyagcserére. Magas a fehérjetartalma és tele van esszenciális
zsírsavakkal.
A rizstej a benne található triptofánnak köszönhetően nyugtatóan
hat az idegekre és az alvást is segítheti. Kevés benne a kalória, így diétázók
is bátran fogyaszthatják.
Emlékszem, gyermekkoromban képes voltam magában; hidegen-vagy
melegen akár 2 liter tejet is elfogyasztani... Persze ez, ahogy felnőtt lettem,
megváltozott.
Mai napig a reggeli kávém elengedhetetlen kelléke. Gyakran
piacon vásárolom, de már készítettem házilag is kesudió tejet. És nagy sikere
volt a gyerkőceimnél. Próbálkozzatok Ti is otthon, mert izgalmas ízeket
alkothattok
Minden hobbiszakácsnak megvan a saját konyhai felszerelése, ami könnyebbé teszi az életét és a főzést.
TovábbJanuárban az étkezésünkhöz elengedhetetlen alapanyagokról fogtok „Tudtad-e?!” cikkeket olvasni tőlem, amikben írok hozzájuk kapcsolódó hitekről és tévhitekről is.
Tovább„Tudtad-e?!” sorozatom következő témája a tojás. Az egyik alapvető élelmiszerünknek számít már évszázadok óta. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.
Tovább