2020. 11. 13.
Melyik az egészségesebb?
Húst a világ minden táján fogyasztanak. Tájanként, kultúránként változik, hogy melyik fajtát milyen módon készítik el, de összességében elmondhatjuk, hogy a legtöbb ember étrendjének része. A B-komplex vitaminok egyik fő forrása: tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin és B12-vitamin is megtalálható benne, emellett biotint és pantoténsavat tartalmaz. Fajtánként változik, hogy mennyi vitamin található meg bennük.
2 nagy csoportba szokták a húsokat osztani, ami alapján megkülönböztetünk fehér és vörös húsokat.
A vörös hús mioglobint tartalmaz, ez az izomsejtekben található protein, amely az oxigént tárolja a vérben, és nagyobb mennyiségben található meg azokban az állatokban, akiknél magasabb az izomaktivitás. Például egy tehénnek vagy egy lónak hosszabb ideig kell állnia és futnia, hiszen a napjai nagy részét a legelőkön tölti. Azonban a csirkéknél is megfigyelhető az, hogy a combjuk húsa jóval vörösebb, hiszen több izommunkát végez, mint például a szárnyuk, ám ettől még a csirkehús fehér húsnak minősül.
Melyik állatnak milyen a húsa?
Gyakorlatilag az összes táplálkozási tanulmány a baromfit és a halat “fehér húsnak” titulálja, míg a négylábú szárazföldi állatokat, például a marhát, a sertést és bárányt “vörös húsnak” minősíti. Gasztronómiai szempontból azonban például a fiatal borjú húsa gyakran fehér húsnak is tekinthető, míg a kacsa vagy a liba vörösként is definiálható.
Melyik az egészségesebb?
A fehérjetartalom tekintetében kevesebb a különbség a két húsfajta között, azonban a zsírtartalmuk korántsem hasonlít. Amíg a fehér hús soványabb és kevesebb benne a telített zsírsav, addig a vörös húsnak magasabb a vitamintartalma – tele van vassal, cinkkel, B-vitaminokkal – és telített zsírsavakban gazdagabb, utóbbi miatt a kalória és koleszterinértéke is jóval magasabb.
Mind a fehér, mind a vörös húsnak megvannak a maga előnyei. Ha már húst eszik az ember, az a legjobb, ha törekszik a változatosságra és a mértékletességre. Ha lehet a vörös húsok közül a kevésbé zsíros, színhúst válasszuk, ezzel elkerülve a túlzott zsírbevitelt. Ne süssük ki bő olajban, hanem csak kevés zsiradékon készítsük el, így sokkal több vitamin is megmarad benne és a szívünk is hálás lesz érte.
Hogyan tároljuk a megvásárolt húst?
A baromfik nyersen 1-2 napig tárolhatóak a hűtőszekrényben, lefagyasztva 9 hónap a javasolt tárolási idejük. A sertés-, marha- és bárányhús 3-5 napig is megőrzi a minőségét a hűtőszekrényben, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll. A nyers darált hús (bármilyen húsból) 1-2 napig tárolható a hűtőszekrényben és kb. 3-4 hónapig a fagyasztóban. Fontos, hogy higiénikusan lefedve tároljuk őket, ügyelve arra, hogy a húsban található baktériumok ne kerülhessenek át más élelmiszerekre.
(forrás: http://eteltcsakokosan.hu/2015/12/25/helyes-tarolas-a-hutoben/)
Szuper gyors vacsora ötlet :)