2020. 11. 09.
A Valentin-nap ünneplése Magyarországon!
A Valentin-nap ünneplése Magyarországon egyre inkább teret hódít, de az igazi őrület inkább az Egyesült Államokra jellemző. Nagyon komolyan veszik ezt a napot, így számos hagyomány alakult ki ezzel kapcsolatban. Lássuk milyen az ünnep a tengerentúlon és milyen nálunk?!
Az amerikaiak már a 19. század óta ünneplik a Valentin-napot, ám országszerte ismertté csak a 20. század környékén vált, beleértve az iskolákat is. Nem gondolnánk, de az Államokban a gyerekek – és ezáltal az oktatási intézmények is – fontos eseményként tartják számon a szerelmesek ünnepét. Minden gyerek egy speciális dobozt készít, és az osztály minden tanulója egy kis kártyát helyez el a másik dobozában. Megannyi pozitív üzenet, kedveskedés, csoki és cukorka kerül a dobozkákba, sőt a tanáraikat is meglepik valami szívet melengető ajándékkal. Aztán az ajándékozás a családdal folytatódik, ugyanis náluk ez a nap a szeretetük kifejezésének ünnepe is. Finom vacsorával, bonbonokkal, kedves kártyákkal lepik meg a szeretteiket. Ilyenkor a boltok piros és rózsaszín dekorációban pompáznak, szinte mindegyik bolt, étterem készül valamilyen Valentin-napi meglepetéssel, extrával.
Itthon ezzel szemben még „gyerekcipőben" jár a Valentin-napi ünneplés, de lássuk be, egyre inkább teret hódít. Hazánkban a legtöbben virágcsokorral nyűgözik le a párjukat, de a meghitt vacsora és a kreatív közös program is előkelő helyen áll a statisztikák szerint.
Éppen ezért arra gondoltam, hogy hozok Nektek egy ünnepi menüsort.
Jó főzést és Boldog Valentin-napot 😊
Céklás Rizotto, Grillezett Mozzarellával
HOZZÁVALÓK:
CÉKLA RIZOTTÓ
300 g Cékla
200 g Rizottó rizs
1 l Alaplé
1 dl Fehérbor
1 db Salotta hagyma
2 gerezd Fokhagyma
5 dkg Parmezán
2 ek Olívaolaj
5 dkg Vaj
GRILLEZETT MOZZARELLA
200 g Grill mozzarella
EGYÉNI HOZZÁVALÓK
Ízlés szerint
Kakukkfű
Só, bors
ELKÉSZÍTÉS
A céklát megfőzzük, meghámozzuk.
Egy maréknyi kivételével az összes céklát krémes állagúra pürésítjük egy turmixgépben.
A félretett céklát kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és kevés olívaolajon átpirítjuk, majd ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel.
A hagymát apróra vágjuk és egy nagyobb lábasban olívaolajon elkezdjük párolni. Pár perc után rádobjuk az áttört fokhagymát, majd ráöntjük a rizottó rizst és lepirítjuk.
Ezután felöntjük a fehérborral. Megvárjuk, míg elfő a bor alkohol tartalma, majd hozzáadjuk az alaplé ¼ részét.
Folyamatos kevergetés közben az alaplevet fokozatosan hozzáöntjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 20-25 perc alatt krémes állagúra főzzük.
Ha a rizs megpuhult hozzákeverjük a céklapürét, a vajat, majd a végén a parmezánt.
Egy grillserpenyőt hevítünk és a sajtot 3-4 perc alatt pirosra grillezzük.
TÁLALÁS:
A céklás rizottóból egy tányérra kanalazunk egy adagot, a tetejére helyezzük a grillsajtot majd megszórjuk a lepirított céklakockákkal.
Dupla csokis Amerikai Palacsinta
HOZZÁVALÓK
AMERIKAI PALACSINTA
200 g Finomliszt
250 ml Tej
2 ek Cukor
2 ek Kakaópor
1 csomag Sütőpor
1 db Tojás
1 ek Napraforgó olaj
CSOKIGANACHE
1 tábla Étcsokoládé
150 ml Habtejszín
1 tk Vaj
EGYÉNI HOZZÁVALÓK
Málna
ELKÉSZÍTÉS
A hozzávalókat kézi habverő segítségével összekeverjük.
Egy evőkanállal kiolajazott forró serpenyőbe kanalazunk a masszából, úgy, hogy körülbelül kis 10-13 cm átmérőjű palacsintákat kapjunk, majd mindkét oldalát 1-2 percig sütjük.
A csokoládét egy edénybe tördeljük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a vajat. A vajtól szép fényes lesz az öntetünk. Gőzfürdő felett, állandó kevergetéssel összeolvasszuk.
TÁLALÁS
A palacsintákra öntjük a csokoládé ganache-t és málnával díszítjük.
Az egyre népszerűbb vegetáriánus életmód ellenére, hazánkban még mindig nagy hagyománya van a húsfogyasztásnak, hiszen a magyar gasztronómia egyik fő eleme.
TovábbA mai világban már nemcsak ét-, tej- és fehér csokoládét különbözetünk meg...
TovábbAz alábbi étel igazi örömforrás, mert még az éjszakai „konyhajárat” során is bátran nyúlhatunk hozzá.
Tovább