1. Egy nagyobb edényben vizet forralunk, majd beletesszük a befőttes üvegeket és a csavaros tetejüket. 15 percig forraljuk. Ha elkészültünk vele, akkor egy kifogó segítségével egy tiszta konyharuhára tesszük őket fejjel lefelé úgy, hogy kézzel nem érünk az üvegekhez. Megvárjuk, míg maguktól megszáradnak.
2. Az epret megmossuk, szárát levágjuk és felnegyedeljük, majd egy lábosba tesszük és hozzáadjuk a pezsgőt, eritritet, citromlevet és a rozmaring szálat.
3. Forrás után 15 percig közepes lángon főzzük, folytonos kevergetés mellett. Időközben krumplinyomóval kicsit összenyomjuk az epreket. 15 perc után kivesszük a rozmaring szálat.
4. A többlet folyadékot szitán keresztül átszűrjük és félre tesszük.
5. A megmaradt eperlekvár felét beletesszük konyhai aprítógépbe, és krémesre törjük, míg a másik felét darabosan hagyjuk. Összekeverjük a kétféle állagú eperlekvárt. Megint felforraljuk, de csak azért, hogy forrón tölthessük az üvegekbe.
6. Sterilizált üvegekbe kanalazzuk a kész, forró lekvárt. Tegyük annyira tele, amennyire csak tudjuk. Az üveget lezárjuk, majd azonnal fordítsuk fejre. Így légmentesen záródnak az üvegek és hosszú ideig eláll benne az eperdzsem. Ezután újságpapírba csomagoljuk őket és dunsztban hagyjuk kihűlni. (Én egy fonott kosarat kibéleltem takaróval és oda tettem a becsomagolt befőttes üvegeket.)
Megjegyzés:
1. Mindig friss, hibátlan gyümölcsből dolgozzunk, mert akkor tovább el tud állni a lekvár.
2. Szezon végén érdemes befőzni, mert akkor édesebbek, zamatosabbak a gyümölcsök.
3. Ha eléggé érett a gyümölcs, akkor egyáltalán nem kell cukrot hozzáadni hozzá, ugyanis, ahogy a befőttes üvegben áll, időarányosan édesedik a lekvár.
4. Felbontás után viszont hamar romlanak, hiszen semmilyen tartósítószer nincs bennük. Éppen ezért érdemes sok apró dzsemes üveget használni, hogy felbontás után el is fogyjon.
5. A lekvár időtállósága nem a cukor és a tartósítószer mennyiségén múlik, hanem, hogy megfelelően fertőtlenítettük-e az üvegeket illetve, hogy a kész lekvárokat sikerült-e légmentesen lezárni. Szóval nyugodtan kihagyhatjuk a tartósítószert és a cukrot!