Zabos Rákóczi túrós mini torta

Zabos Rákóczi túrós mini torta

szerző adrienn.marton  

április 11, 2019

Hozzávalók

Kb. 10 darabhoz:

Zablinzer:

300 g zabpehelyliszt

200 g vaj

100 g nyírfacukor

reszelt citromhéj

Túrókrém:

250 g túró

3 ek görög joghurt

100 g porcukor vagy ízlés szerint nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

3 dl habtejszín

1 csomag expressz zselatin fix

Tojásfehérje hab:

2 tojásfehérje

125 g porcukor (nem helyettesíthető édesítővel)

1 tk almaecet

1 tk étkezési keményítő

sűrű baracklekvár (lehet cukormentes is)

Elkészítés

1Az alapanyagokból omlós linzertésztát gyúrunk, majd kb. fél centi vastagságúra kinyújtjuk. Figyeljünk rá, hogy alaposan alálisztezzünk a tésztának, hogy ne ragadjon le! Egy 10 cm átmérőjű tortagyűrűvel (vagy tálalógyűrűvel) kiszaggatjuk a tésztát, és sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Sütés után fontos, hogy teljesen kihűljön.

2Amíg hűlnek a linzer karikák, nekilátunk a krém elkészítésének. A túrót botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadunk 3 evőkanál görög joghurtot, egy citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, a porcukrot és az instant zselatinport. A jéghideg tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd óvatos mozdulatokkal a túrókrémbe keverjük.

3A következő lépés a mini torták összeállítása. Első lépésként egy linzer karikát a gyűrű aljába helyezzük, majd megkenjük baracklekvárral. A túrókrémet habzsákba töltjük, majd ennek segítségével 1 – 1,2 cm vastag réteget nyomunk a lekvár rétegre. Erre egy újabb linzer karikát tesszük, megkenjük ezt is lekvárral, s újra a túrókrémmel. Ezután a mini tortát hűtőbe helyezzük, 1 órára, hogy a zselatin jó alaposan megkössön a krémben.

4Addig elkészítjük a tojásfehérje habot. A tojásfehérjéből robotgéppel lágy habot verünk, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, majd ezután hozzáadjuk az ecetet és a keményítőt, ezután egy percig dolgozzuk össze. Egy óra hűtés után a tortákat kivesszük a hűtőből, a gyűrűt óvatosan lehúzzuk róluk, majd a tetejére csillagcsöves habzsákból tojásfehérje habot nyomunk a külső körívre, a szabadon maradt középső részt pedig megtöltjük baracklekvárral. A tojásfehérje habot ezután óvatosan megpörköljük zsebsárkány segítségével és azonnal tálaljuk!

00:00

0 Értékelések