Zöldborsós Tokány, pirított tarhonyával

Zöldborsós Tokány, pirított tarhonyával

szerző adrienn.marton  , ,   , ,

június 12, 2019

Hozzávalók

10 dkg császárszalonna

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 TV paprika

1 kisebb paradicsom

1 ek. őrölt pirospaprika

1 ek. friss majoranna

3 szál friss petrezselyem

2,5 dl víz

60 dkg tarja

tejföl

1 teáskanál rozsliszt

2 marék fagyasztott zöldborsó

3 db kovászos uborka

Tarhonyához:

2 ek. olaj

280 g tarhonya

600 ml víz

1 mokkás kanál só

Elkészítés

1Lepirítjuk a felkockázott szalonnát, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát és fokhagymát. Megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot. Lehúzva a tűzről megszórjuk őrölt piros paprikával és a rozsliszttel, illetve, ha szárított fűszereket használunk, előtte dörzsöljük össze, így intenzívebb lesz az íze, illata. Felöntjük vízzel (fele mennyiséggel először) és visszatesszük főni, és hozzátesszük a kockázott tarját. 1 óráig főzzük letakart fedővel. Közben 20 percenként megnézzük, hogy kell-e után pótolni a vizet.

2Sűrítésnél a tejfölhöz kanalazunk egy kis szaftot, elkeverjük, majd így kerül vissza a serpenyőbe. A fagyasztott zöldborsót hagyjuk felolvadni, és ezután már csak 3 percig szükséges főzni, a legvégén a hússal együtt. Ízlés szerint felkockázott kovászos uborkát is lehet hozzátenni.

3Elkészítjük a Tarhonyát. Felhevített serpenyőben, kevés olajon, aranybarnára pirítjuk. Felöntjük vízzel, majd megsózzuk. Közepesnél kicsit alacsonyabb lángon, fedő alatt, néha megkeverve készre főzzük. Amikor megpuhult, én még egy kis ideig a lekapcsolt tűzhelyen szoktam hagyni. Így pergősebb lesz a tarhonya, és az esetleges megmaradt nedvességet teljesen felszívja.

00:00

0 Értékelések